Verkeer | Bijzondere voertuigen

Segway
Een Segway is een elektrisch aangedreven voertuigje met twee parallel geplaatste wielen. De Segway mag sinds 1 juli 2008 voor algemeen gebruik de openbare weg op.

De naast elkaar geplaatste wielen worden na een voor- of achterwaartse beweging van de berijder aangedreven; dit gebeurt met innovatieve technologie. Men stuurt door de stuurstang naar links of rechts te bewegen. Het voertuig is niet voorzien van een mechanisch remsysteem. De remwerking komt tot stand door achterover te hangen: de vooruit-aandrijving wordt dan omgewisseld naar de achteruit-aandrijving.

Bestuurders van de Segway moeten minstens 16 jaar oud zijn en hoeven geen helm te dragen of rijbewijs te hebben. Reflectoren zijn wel verplicht, net als een verzekering. Een kenteken is sinds 15 oktober 2008 verplicht. Bij gebruik in de avonduren moet de tweewieler beschikken over verlichting.

Bestuurders van de Segway moeten zich in het verkeer hetzelfde gedragen als bestuurders van snorfietsen. Dit betekent onder andere dat mobiel bellen en naast elkaar rijden niet zijn toegestaan. De maximum snelheid is 25 km/u. Segways zijn toegestaan op het fietspad en als dat ontbreekt op de rijbaan. Alleen gehandicapten mogen met dit voertuig van het trottoir gebruik maken.

Geen kenteken, maar verzekeringsplaatje
Op 1 juli 2008 werd het voeren van een kenteken als voorwaarde gesteld om aan het verkeer deel te nemen. De minister wil deze kentekenplicht beŽindigen, schreef hij in november 2009. Segways moeten net als bromfietsen voorzien zijn van een verzekeringplaatje.

Voor eigenaren van Segways die reeds een kenteken hebben aangevraagd, geldt dat:
N.B.: Deze wetswijziging is nog bij de Kamer aanhangig en moet nog plenair behandeld worden. Gezien het feit dat de kentekenplicht op verzoek van de Tweede Kamer wordt gewijzigd, lijkt dat een formaliteit.


Zie ook: