Verkeer | Bijzondere voertuigen

Quad
Een quad is geen officiŽle categorie in het voertuigreglement. In de praktijk wordt een vierwielig motorrijtuig zonder carrosserie vaak een quad genoemd. Deze kan van verschillende categorieŽn deel uitmaken: een vierwielige bromfiets, een driewielig motorrijtuig of een auto. Dit is afhankelijk van de door de constructie bepaalde maximumsnelheid, de massa en het netto maximumvermogen. Er zijn 5 soorten quads:

1. De quad die niet toegelaten wordt tot de openbare weg
Deze quad mag alleen op eigen terrein gebruikt worden. Er zijn geen leeftijdsbeperkingen.

2. De quad die wordt aangemerkt als een bromfiets
Deze heeft een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van 45 km/u, een ledige massa van minder dan 350 kilogram (de massa van de batterijen in elektrische voertuigen niet inbegrepen) en een motor met elektrische ontsteking met een cilinderinhoud van niet meer dan 50 kubieke centimeter ůf een dieselmotor met een netto maximumvermogen van niet meer dan 4 kW ůf een elektromotor met een nominaal continu maximumvermogen van niet meer dan 4 kW.
Voor de quads die aangemerkt worden als bromfiets gelden dezelfde regels als voor Ďnormaleí bromfietsen. De minimumleeftijd van de bestuurder is 16 jaar, en het bezit van een rijbewijs AM is bij dit type quad verplicht. Ook is het verplicht om met een helm op te rijden. Verder moet deze quad net als alle brom- en snorfietsen een eigen kenteken hebben.

3. De quad die wordt aangemerkt als een driewielig motorrijtuig
Deze quad heeft een ledige massa van hoogstens 400 kilogram (bij gebruik van goederenvervoer hoogstens 550 kilogram) en een maximumvermogen van 15 kW. Voor- ťn achter op het voertuig zit een kentekenplaat. De minimumleeftijd van de bestuurder is 18 jaar en deze moet in het bezit zijn van rijbewijs B. Ook op deze quad is het verplicht om met een helm op te rijden, tenzij de quad is voorzien van goedgekeurde veiligheidsgordels.

4. De (zware) quad die wordt aangemerkt als een personenauto
Ook deze quad heeft voor en achter een kentekenplaat. De minimumleeftijd van de bestuurder is 18 jaar en hij of zij moet in het bezit zijn van rijbewijs B. Afhankelijk van de datum waarop de quad in het verkeer is gebracht, moet deze zijn voorzien van goedgekeurde veiligheidsgordels. In alle gevallen is er geen verplichting tot het dragen van een helm.

5. De (zware) quad die wordt aangemerkt als een bedrijfsauto
De minimumleeftijd van de bestuurder van dit type quad is 18 jaar en hij of zij moet in het bezit zijn van rijbewijs B of C. Afhankelijk van de datum waarop deze quad in het verkeer is gebracht, moet deze voorzien zijn van goedgekeurde veiligheidsgordels. In alle gevallen is er geen verplichting tot het dragen van een helm.

Op de (snel)weg
Met de quads die aangemerkt worden als driewielig motorrijtuig of auto (en een kenteken hebben) mag de bestuurder zowel de autoweg, als de autosnelweg op. Dan moet het voertuig wel de voor die wegen vereiste minimumsnelheid kunnen halen. Het gebruik van de autoweg is alleen toegestaan voor bestuurders van een motorvoertuig waarmee een snelheid van tenminste 50 km/u kan worden gehaald. Het gebruik van de autosnelweg is alleen toegestaan voor bestuurders van een motorvoertuig waarmee een snelheid van tenminste 60 km/u kan worden bereikt.